This is a free Purot.net wiki
Pages

Tämä Wiki on Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan TVT-opetuksen opetuswiki.

2011 KTK/Oulun yliopisto/Jari Laru

  • View:

Sedät hiekkalaatikolla

Työryhmäläiset

Ryhmän jäsenet:

Hannu Ruotsalainen

Tuomas Mäenpää

 

DOUGLAS CARL ENGELBART & THE MOTHER OF ALL DEMOS

(kaikkien demojen äiti)

 

kuva 1. Douglas Carl Engelbart

Sisällysluettelo

1. Douglas Carl Engelbartin elämä.

1.1 Douglas Engelbartin elämä ennen Stanfordin tutkimusinstituuttia.

1.2 Aika Stanfordin tutkimusinstituutissa.

1.3 Douglasin Demo.

2. Pohdinta.

3.Lähdeluettelo.

 

 

Johdanto

Tässä tiivistelmässä tulemme tutustumaan tarkemmin Douglas Carl Engelbartin elämään ja hänen ehkä suurimpaan saavutukseensa The mother of all demos. Mother of all demos julkaistiin vuonna 1968.

1.     Douglas Carl Engelbartin elämä

kuva 1. Dauglas Carl Engelbart

Seuraavissa kappaleissa tutustumme douglas Engelbartin elämään tarkemmin. Lähdemme liikkeelle hänen lapsuudestaan siirtyen kertomaan missähän kävi koulunsa ja mitä teki toisen maailmansodan aikana. Tämän jälkeen kerromme teille hänen hienoimmasta saavutuksestaan.

1.1 Douglas Engelbartin elämä ennen Stanfordin tutkimusinstituuttia

Douglas Carl Engelbart aikamme suurinpia tieto- ja viestintä- tekniikan pioneerejä. Tämä nerokas mies syntyi ja kasvoi suuren laman aikaan (1929- 1940) pienellä maatilalla Portlandin lähellä. Hän kävi koulunsa Portlandissa ja valmistui lukiosta 1942. Tämän jälkeen hän siirtyi opiskelemaan Oregon yliopistoon sähköinsinööriksi ja hän valmistui vasta 1948. Tähän myöhäiseen valmistumiseen on syynä toinen maailman sota johon Douglas otti osaa palvellen USA:n laivastossa eletroniikka ja tutka teknikkona Filippiineillä. Valmistumisensa jälkeen hän asettui San Franciscoon NACA laboratorioon eletroniikka insinööriksi. NACA oli NASA:n edeltäjä. (Engelbart institute 2011, 1.)

 

Vuonna 1951 Douglas alkoi todella miettiä uraansa ja sitä mitä haluaisi tehdä elämällään. Hänellä oli selvä maali. Hän tahtoi jollain tavalla helpottaa ihmisten jokapäiväistä elämää. Hän oli kuullut tietokoneiden kehityksestä ja tutka teknikkona tiesi kuinka tietoa pystyi tuottamaan ruudulle. Hänelle syntyi visio, jossa ihmiset pystyisivät lentelemään tietoavaruudessa istuessaan kuvaputki näyttöjensä edessä. Hän loi siis vision tulevaisuuden tietokoneesta ja internetistä. Saavuttaakseen visionsa hän haki Californian yliopistoon tekemään opinnäyte työtään. Tuolloin ei ollut vielä erillistä tietotekniikkaa mutta Californian yliopiston sähkötekniikka oli lähimpänä sitä mitä mikään muu ala tuohon aikaan. Hän sai tohtorin arvonsa 1955. Tosin Californiassa ei arvostettu hänen ideoitaan. Niitä kutsuttiin hulluiksi ajatuksiksi. Tästä syystä Douglas päätti vaihtaa maisemaa ja etsiä uutta sopivampaa työpaikkaa, jossa toteuttaa visionsa. (Engelbart institute 2011, 1.)

1.2 Aika Stanfordin tutkimusinstituutissa

Vuonna 1957 hän sai tutkijan paikan Stanfordin tutkimusinstituutista. Instituutti oli tuolloin kiinnostunut tietokoneiden käytöstä muun muassa sotilaallisiin tarkoituksiin(Oulasvirta 2002, 2).

Ensimmäisinä vuosinaan Stanfordissa Engelbart haki yli kymmenen patenttia, jotka liittyivät tietokoneisiin. Hän haki patentteja muun muassa magneettisista tietokonekomponenteista ja miniatuuriteknologiasta. Keksintöjensä avulla hän sai kehiteltyä itselleen nimeä.( Oulasvirta 2002, 2. )

Tämän ansiosta hän pystyi perustamaan oman tutkimusprojektin 1959. Seurasi parin vuoden ajanjakso, jolloin hän keskittyi lähinnä tutkielmaansa Augmenting Human Intellect: A Conceptual Framework. (Engelbart institute 2011, 1.)

1962 artikkeli lopulta ilmestyi (Oulasvirran mukaan 1963). Se käsittää visioita työkaluista, joiden Engelbart näki olevan apuna erilaisissa tehtävissä, kuten ohjelmoinnissa, diplomatiassa, johtamisessa sekä suunnittelussa. Engelbartin mukaan tietokoneen tehtävänä oli pääsosin toistuvien rutiinien ja tehtävien hoitaminen. Lennokkaiden ideoidensa ansiosta häntä pidettiin instituusissa ehkä hiukan suuruudenhulluna tai haaveilijana, mutta tästä huolimatta hän sai hankkeelleen rahotuksen.(Oulasvirta 2002, 2.)

 

1.3 Douglasin Demo

Vuonna 1968 Douglas Engelbartin elämäntyö oli valmis näytettäväksi maailmalle. Hän piti esityksensä San Franciscossa. Siellä hän esitti kuuden neliömetrin kokoisella näytöllä suurelle yleisölle ideoitaan tulevaisuuden tietokoneesta. Hänen esitteli demonstraation tietokoneesta jossa oli hiiri, kykeni käsittelemään hypermedioita ja siinä oli jopa video konferenssi puhelu, jota hän käytti puhuakseen kehitystiiminsä jäsenille demon aikana. Kehitystiimi koostui seitsemästätoista tutkijasta.(Engelbart institute 2011, 1.)

kuva 2. Douglasin Käyttöliittymä demossa

 

Pohdinta

On mahtavaa tutkia näin 2000-luvulla sen kaltaista miestä kuin Douglas Engelbart, koska hän oli niin suuri visioija. Hän loi maailmalle idean millainen tietokoneen tulisi olla. On myös erittäin hienoa nähdä, että hänen visionsa on herännyt eloon senhän voimme todeta jo vain katselemalla ympärillemme.

En ole kuitenkaan varma, että ymmärtävätkö kaikki kuinka suuri saavutus Douglasin demo oli. Nykypäivän ihminen katsoo hänen työtään ja ajattelee meillä kaikilla on tuollaiset laitteet, mitä niin ihmeellistä tuossa muka on? mutta ei huomaa, että tämä oli tosiaan 30-40 vuotta aikaisemmin kuin tietotekniikka oikeasti teki läpimurtonsa. Hiiri ja näppäimistö kaupallistettiin vasta machintosh 1 Aplen toimesta 1984. Douglas oli saanut tämän teknologian toimimaan jo ennen 1968. Ei olekaan siis suuri yllätys, että sellaiset kaverit kuin Steve Jobs ja Bill Gates olivat Douglaksen oppipoikia

Enkä nyt edes tiedä oliko hiiri ja näppäimistö demon suurin taidonnäyte. Minusta ehkä tuo video konferenssi oli suurin saavutus. Tämä ominaisuus saatiin kaupallistettua tietokoneissa vasta 2000- luvun alussa. Douglas oli siis tässä noin 30 vuotta etuajassa. Tuolloin tosin Douglaksen demon tehoa huononsi tuolloisten näyttöjen huonolaatu ja se, että ihmiset eivät ymmärtäneet mitään tietotekniikasta. Monen yleisössä olleista eivät ymmärtäneet mitä heidän silmiensä edessä tapahtui. Ja se mitä tapahtui se oli historiallista.

Douglas Engelbart ehkä suurin pioneeri tieto- ja viestintätekniikan saralla, koskaan. Hän ei vain visioinut tulevaisuuden tietokonetta. Hän loi sen.

 

Lähteet

Doug Engelbart institute. (2011.) Doug Engelbart institute. haettu 9. joulukuuta 2011 osoitteesta www.dougengelbart.org/history/engelbart.html.

Oulasvirta, A. (2002.) Douglas Carl Engelbart. haettu 9. joulukuuta 2011 osoitteesta www.cs.helsinki.fi/u/oulasvir/pubs/oulasvirta-engelbart.pdf.

mousesite. (2011.) mousesite. haettu 9. joulukuuta 2011 osoitteesta http://sloan.stanford.edu/mousesite/1968Demo.html.

Powerpoint aiheesta

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.